Czekoladowa konfitura ze śliwkami
Polecany w kategorii/na stronie przepisów:
Promowane
W rankingu:
0.00
Przepis miesiąca na stronie głównej:
0
Poziom trudności:
średni
Obrazek przepisu:

Składniki:
- 300g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
- 1 opakowanie Konfitur – fix DIAMANT
- 1kg świeżych śliwek węgierek
- 20g kakao
- 4 łyżki rumu
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Śliwki umyć, dobrze osuszyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka, zasypać cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara drobny i konfitur – fixem DIAMANT, gotować 3 minuty, cały czas mieszając. Do kakao dodać rum, wszystko wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlać mieszankę do owoców, dodać czekoladę w kawałkach, dokładnie wymieszać i zagotować. Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków i zakręcić. Przechowywać w chłodnym, zaciemnionym i suchym miejscu.
Nasze porady:
Dla podkreślenia smaku pod koniec gotowania można dodać cynamon lub sok z pomarańczy.
Produkty w przepisie: