Wiemy jak osłodzić Ci życie

Czekoladowa konfitura ze śliwkami

Polecany w kategorii/na stronie przepisów: 
Promowane
W rankingu: 
0.00
Przepis miesiąca na stronie głównej: 
0
Poziom trudności: 
średni
Obrazek przepisu: 
Duże zdjęcie
Duże zdjęcie: 
https://www.diamant.pl/diamant/sites/default/files/recipes/big_photos/3_0.jpg
Składniki: 
  • 300g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
  • 1 opakowanie Konfitur – fix DIAMANT
  • 1kg świeżych śliwek węgierek
  • 20g kakao
  • 4 łyżki rumu
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

Śliwki umyć, dobrze osuszyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka, zasypać cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara drobny i konfitur – fixem DIAMANT, gotować 3 minuty, cały czas mieszając. Do kakao dodać rum, wszystko wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlać mieszankę do owoców, dodać czekoladę     w kawałkach, dokładnie wymieszać i zagotować. Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków i zakręcić. Przechowywać w chłodnym, zaciemnionym i suchym miejscu.

Nasze porady: 

Dla podkreślenia smaku pod koniec gotowania można dodać cynamon lub sok z pomarańczy.

0

Do góry