Wiemy jak osłodzić Ci życie

Deser z konfiturą rabarbarowo-czereśniową

Polecany w kategorii/na stronie przepisów: 
Promowane
W rankingu: 
0.00
Przepis miesiąca na stronie głównej: 
0
Poziom trudności: 
średni
Obrazek przepisu: 
Duże zdjęcie
Duże zdjęcie: 
https://www.diamant.pl/diamant/sites/default/files/recipes/big_photos/Lightbox_DSC9584.jpg
Składniki: 

na deser:

  • 150ml śmietanki kremówki, schłodzonej
  • 200g bez
  • 100g konfitury czereśniowo-rabarbarowej, schłodzonej

na konfiturę:

  • 500g Cukru trzcinowego żelującego DIAMANT
  • 250g rabarbaru, pokrojonego na małe kawałki (zważonego po przygotowaniu)
  • 250g drylowanych czereśni lub wiśni (zważonych po przygotowaniu)
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Przygotować konfiturę: owoce i cukier trzcinowy żelujący DIAMANT wymieszać w dużym rondlu, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty. Przed końcem gotowania dodać wanilię i dokładnie wymieszać. Gotową konfiturę szybko przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików, natychmiast mocno zakręcić. Przygotować deser: śmietankę ubić na sztywno, bezy pokruszyć na mniejsze kawałki. Odłożyć trochę bez do dekoracji, resztę wymieszać ze śmietaną
i większą częścią dżemu. Wyłożyć masę do pucharków, polać konfiturą
i posypać odłożonymi bezami. Podawać natychmiast.

0

Do góry