Konfitura malinowa z winem

- 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
- 350g Cukru białego DIAMANT (sugerowana ilość)
- 500g malin (zważonych po przygotowaniu)
- 500ml czerwonego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
Do garnka włożyć maliny, wlać wino, dosypać cukier oraz Konfitur-Fix DIAMANT, wymieszać i zagotować, gotować 3 minuty po czym przelać
do wyparzonych słoików i natychmiast zamknąć.
Konfitura z winem doskonale sprawdzi się jako dodatek do nie tylko słodkiego śniadania, np. tostów z serem camembert lub zawijańców z szynki parmeńskej i koziego sera.
Zapiekany Camembert z konfiturą malinową
- 6 kromek chleba tostowego
- 2 sery camembert
- kilka łyżeczek konfitury malinowej z winem
- mała garść świeżych malin
Sery ułożyć w naczyniu żaroodpornym, naciąć z góry na krzyż i zapiekać
w piekarniku, do momentu, kiedy poczujemy, że ser w środku jest roztopiony. Pod koniec zapiekania dołożyć kromki chlebka i zapiec na chrupko. Sery delikatnie przełożyć na talerze, w miejscu nacięcia nałożyć konfiturę. Podawać ze świeżymi malinami i tostami, które można maczać w roztopionym serze
i w konfiturze.
Zawijańce z szynki parmeńskiej
- opakowanie szynki parmeńskiej (lub innej, dojrzewającej, w cienkich plastrach)
- garść świeżej rukoli
- 100 g kremowego serka koziego
- kilka łyżeczek konfitury malinowej z winem
Na końcu każdego plastra szynki nałożyć łyżeczkę serka koziego i konfitury, przykryć odrobiną rukoli i zawijać szynkę w ruloniki. Zawijańce można podawać od razu lub chwilę zapiekać w gorącym piekarniku.