Konfitury i galaretki
Krok po kroku - domowe konfitury z DIAMANT
Dowiedz się, jak w łatwy i przyjemny sposób przygotować
pyszną domową konfiturę
z Diamantowym Konfitur-Fixem!
Przygotuj
kilogram owoców
opakowanie Konfitur-Fix Diamant
od 350 do 500g Cukru trzcinowego DIAMANT
sok z połowy cytryny
50ml octu jabłkowego
KROK 1
Morele umyj, wypestkuj i odważ dokładnie 1kg.
Owoce pokroj na drobne kawałki, przełóż do garnka.
KROK 2
Do garnka z owocami wsyp Konfitur-Fix DIAMANT, wybraną ilość cukru trzcinowego DIAMANT (350-500g – ilość cukru dobrać możesz do indywidualnych gustów smakowych oraz słodkości owoców, z której przyrządzasz konfiturę) – całość dokładnie wymieszaj z owocami.
KROK 3
Mieszając doprowadź całość do wrzenia. Gotuj 3 minuty na większym ogniu, stale mieszając.
KROK 4
Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny i ocet jabłkowy.
15 minut i gotowe!
Słodko-kwaśna konfitura morelowa świetnie nadaje się jako sos do orietnalnego dania z kurczakiem, którego sposób przyrządzenia możesz zobaczyć tu: http://www.diamant.pl/kurczak-słodko-kwaśny-z-makaronem
Przygotowanie masy owocowej na konfitury
- Najlepiej jednorazowo gotować niewielką ilość owoców, koniecznie zachowując wskazane proporcje wagowe.
- Przy przyrządzaniu konfitur ważne jest, by dobrze zważyć składniki (zawsze należy ważyć owoce przygotowane, obrane,
bez pestek, szypułek itp.).
- Przebrane, drobne owoce najlepiej wrzucić
do miski z ciepłą wodą, wtedy wszystkie zanieczyszczenia wypłyną na powierzchnię.
- Przed przystąpieniem do przygotowywania konfitur umyte owoce należy dobrze odsączyć.
- Cukier żelujący DIAMANT doskonale nadaje się do przyrządzania konfitur z zamrożonych owoców. Wystarczy je rozmrozić i dalej postępować według przepisu podstawowego.
W ten sposób nawet w okresie zimowym można cieszyć się świeżymi konfiturami
o intensywnym, owocowym smaku.
Przygotowanie konfitur
- Gdy przygotowujemy konfitury z kawałkami owoców należy rozdrobnione owoce zasypać cukrem żelującym
lub Konfitur-Fix (zmieszanym z cukrem), wymieszać i odstawić na 3-4 godziny (wówczas pektyny wnikną w owoce). Potem dopiero gotować.
- Gotując konfitury z cukrami żelującymi i Konfitur–Fix należy je mieszać.
Jeśli się przypalą, pektyna może ulec zniszczeniu.
Podczas przygotowywania konfitur cukier żelujący
lub Konfitur-Fix należy zawsze dosypywać do zimnych owoców
i dobrze wymieszać.
- Aby jeszcze lepiej zachować kolor i aromat słodkich owoców, do konfitury warto dodać sok z cytryny.
Sok ze świeżo wyciśniętej cytryny dodać można również
do konfitur przygotowywanych
z bardzo słodkich owoców.
- Konfitury można przyrządzać w niewielkich ilościach
w kuchence mikrofalowej.
Przez „delikatne” podgrzewanie owoce zachowują więcej swoich właściwości.
Dzięki temu można przygotowywać najróżniejsze warianty konfitur.
Po zmieszaniu odpowiedniej ilości owoców z wybranym cukrem żelującym należy
w przykrytym naczyniu podgrzewać masę owocową przez 5 minut przy 180Watt, wymieszać i następnie podgrzewać przez 6 minut przy 180Watt. Następnie należy przelać konfitury
do słoików i zamknąć.
- Garnek, w którym gotuje się konfitury należy napełniać do połowy. Na konfiturach
w trakcie gotowania może powstać nieco piany - przez co zwiększa się objętość gotowanej masy - konfitury mogą pryskać podczas gotowania. Przy wykorzystaniu Konfitur-Fix DIAMANT do przygotowania konfitur piana nie powstaje.
- Konfitura po ugotowaniu ma konsystencję płynną, zagęszcza się później, podczas stygnięcia w słoikach.
Czas gotowania konfitur
- Aby nie zniszczyć pektyny odpowiedzialnej za zagęszczanie konfitur i galaretek nie należy przedłużać wskazanego
w przepisie lub podanego na opakowaniu czasu gotowania owoców (lub soku).
- Zbyt krótki czas gotowania źle wpływa na jakość i trwałość przygotowywanych przetworów.
Przechowywanie konfitur
- Gorącymi konfiturami należy napełniać słoiki typu twist-off, zamknąć.
- Do słoików należy zawsze wlewać gorącą konfiturę, która stygnąc będzie gęstniała
aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli w konfiturach
są bakalie lub orzechy, zakręcone słoiki należy odwrócić,
aby ich zwartość równomiernie się rozłożyła.
- Napełniając słoiki należy zwrócić uwagę,
by było w nich jak najmniej wolnej przestrzeni.
- Napełnione gorącymi konfiturami słoiki można
odstawić do chłodnego pomieszczenia.
Nie należy gotować zamkniętych słoików z konfiturami przygotowanymi z cukrem żelującym lub Konfitur-Fix DIAMANT.
- Aby konfitury nadmiernie nie straciły wilgoci do uszczelniania słoika nie należy używać celofanu.
Okres przydatności konfitur do spożycia
- Konfitury przygotowane z cukrem żelującym 2:1 i 3:1 mają długi okres trwałości
(ok. 2 lat), ale lepiej przechowywać je w miejscu chłodnym i zaciemnionym,
gdyż w przeciwnym wypadku mogą ulec one nieznacznemu odbarwieniu.
- Konfitura przygotowywana z cukrem żelującym DIAMANT 1:1 lub Konfitur–Fix
może być przechowywana tak długo, jak konfitura robiona w tradycyjny sposób.
Lepiej przechowywać ją w miejscu zaciemnionym (wówczas z pewnością nie straci intensywności koloru).
Przygotowanie galaretek
- Na galaretki można mieszać soki z kwaśnych owoców (rabarbaru, czerwonych porzeczek) z sokiem ze słodszych owoców (truskawek, malin).
- Do przygotowania galaretki można użyć soku zakupionego w sklepie.
Jednak trzeba uważać, aby nie zawierał środka zapobiegającego żelowaniu.
- Gotując galaretki z cukrami żelującymi
i Konfitur–Fix należy je mieszać.
Jeśli się przypalą, pektyna może ulec zniszczeniu.
- Podczas przygotowania galaretki cukier żelujący lub Konfitur-Fix należy zawsze dosypywać
do zimnego soku i dobrze wymieszać.
- Do słoików należy zawsze wlewać gorącą galaretkę, która stygnąc będzie gęstniała
aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Napełnione gorącą galaretką słoiki można odstawić do chłodnego pomieszczenia.
Nie należy gotować zamkniętych słoików z galaretką przygotowaną z cukrem żelującym lub Konfitur-Fix DIAMANT.
Dodatki do konfitur i galaretek
- Dla zaostrzenia aromatu konfitur można dodać skórkę ze świeżo startej cytryny. Cytrynę należy przedtem bardzo dokładnie umyć w gorącej wodzie. Można dodać bardziej cierpką
od cytryny limonkę.
- Rozmaite dodatki do konfitur i galaretek wydobywają z nich ciekawy smak.
Oprócz znanych przypraw (imbiru, cynamonu, gwiazdek anyżku, wanilii czy kardamonu), proponujemy orzechy (pistacjowe, laskowe, włoskie), migdały oraz płatki migdałowe. Dodatek alkoholu (rumu, araku, brandy czy likieru owocowego) sprawia,
że przetwory będą „nieco podchmielone”, dzięki czemu zyskują wyraźniejszy, ostrzejszy aromat.
- Alkohole aromatyzujące konfitury
i galaretki:
Likier pomarańczowy (np. Cointreau) - truskawki, pomarańcze, jeżyny
Rum - czarna porzeczka, śliwki, gruszki, pomarańcze, ananas
Gin - śliwki, agrest, mirabelki, renklody
Koniak - śliwki, brzoskwinie, nektarynki
Whisky - agrest, jeżyny, pomarańcze
Likier migdałowy (np. Amaretto) - wiśnie
Calvados - jabłka - Przyprawy dodawane do konfitur
i galaretek:
Jabłka - wanilia, imbir, goździki, cynamon, kardamon, jałowiec
Gruszki - cynamon, wanilia, goździki
Truskawki - wanilia, mięta, cytryna, bazylia
Maliny - cynamon, wanilia, limonka
Śliwki - wawrzyn (liśc bobkowy), cynamon, goździki
Rabarbar - cynamon, gałka muszkatołowa
Czerwona porzeczka - wanilia
Czarna porzeczka - cynamon, goździki
Agrest - mięta, imbir, cynamon, anyż - Zioła dodawane do konfitur i galaretek
Melisa – maliny, pigwy, brzoskwinie, morele, jabłka
Lawenda - morele, czerwone porzeczki, jabłka
Mięta - jagody, truskawki, brzoskwinie
Rozmaryn - mirabelki, śliwki węgierki
Tymianek, szałwia - galaretka z jabłek
Zielony pieprz - truskawki, pomidory
Zastosowanie konfitur i galaretek
- Konfitury przyrządzone z cukrem żelującym lub Konfitur–Fix DIAMANT mogą być używane
do przełożenia ciasta czy napełniania upieczonych babeczek.
- Przetwory z owoców leśnych są smacznym dodatkiem do zimnych mięs
czy wędlin. Przygotowując zimny bufet, konfitury ustawia się w miseczkach
obok półmisków,
a galaretkę można dodać np.
do sosu chrzanowego. Przygotowując zimny bufet konfitury ustawia się w miseczkach obok półmisków, a galaretki można dodać np. do sosu chrzanowego.
- Galaretka jest pysznym dodatkiem do kremów (ze słodkiego mleka lub jogurtu), koktajli mlecznych oraz do dekoracji lodów i ciastek.