Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Donaty bananowe

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 100g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 10g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 1 opakowanie suszonych drożdży 
  • 250ml letniego mleka
  • 500g mąki tortowej
  • 200g stopionego masła
  • 2 dojrzałe banany, dokładnie rozgniecione widelcem
  • szczypta soli

Wykonanie przepisu

2 łyżki masła odłożyć. Mleko wymieszać z cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT i drożdżami. Dodać mąkę, masło, sól i rozdrobnione banany.
Całość dokładnie połączyć i wyrobić na ciasto. Odstawić do wyrośnięcia
na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na wysokość ok. 2 cm.
Okrągłą foremką wycinać kółka, mniejszą otworki. Donaty ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić
do wyrośnięcia na około 15 minut. Posmarować połową odłożonego masła
i piec ok. 25 minut w temp. 180°C. Jeszcze gorące donaty posmarować resztą masła i posypać kryształkami cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara.

Do góry