Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Drożdżowe gniazdka ze złocistą polewą

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 100g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 1 jajko
  • 3 żółtka (2 do ciasta, jedno do posmarowania)
  • 100g miękkiego masła
  • 40g drożdży 
  • 150ml letniego mleka
  • 500g mąki
  • szczypta soli

Wykonanie przepisu

Drożdże wymieszaj z mlekiem, odstaw na kilka minut, następnie dodaj resztę składników i wyrób miękkie, elastyczne ciasto. Przełóż ciasto do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na równe kawałki (ich ilość zależy od wielkości gniazdka jakie chcemy zrobić).  Każdy kawałek podziel na trzy części, uformuj wałeczki równej długości i, następnie zlep końce tak aby powstały okragłe gniazdka, lekko rozciągnij otwory. Ułóż gniazdka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw jeszcze na kilkanaście minut, by ponownie wyrosły. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut.

Nasze porady

Upieczone i przestudzone gniazdka udekoruj lukrem.

 

150g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
2 łyżki gorącej wody

 

Składniki lukru ucieraj do powstania złocistego, dość gęstego lukru. Jeśli będzie zbyt rzadki dodaj więcej cukru trzcinowego DIAMANT i ponownie utrzyj. Polej gniazdka, w każde z nich włóż pisankę i ustaw na świątecznym stole lub od razu poczęstuj gości.

 

Do góry