Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Drożdżowe rogaliki

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 75g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
  • 300g mąki
  • 150g masła
  • 3 żółtka
  • 100 ml mleka 
  • 50g drożdży
  • szczypta soli

na nadzienie:

  • konfitura, krem czekoladowy lub budyń śmietankowy

Wykonanie przepisu

Drożdże rozkruszyć w dużej misce, wymieszać z około 2 łyżkami cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobnego i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie dodać ciepłe mleko i wszystko wymieszać. Drożdże pozostawić do wyrośnięciana na około 30 minut, przykrywając miseczkę z rozczynem ściereczką. W tym czasie przygotować ciasto. Masło rozpuścić w garnku, pozostawić do schłodzenia. Do masła dodać mąkę, resztę cukru oraz odrobinę soli. Całość delikatnie połączyć, przesypać do miski z rozczynem. Ciasto delikatnie wyrabiać przez około 15 minut. Ciasto odstawić na minimum 1 h do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować ciasto na około 0,5 cm. Następnie wycinać trójkaty, wykładać nadzieniem i zawijać. Przygotowane rogaliki pozostawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Następnie piec przez około 15 minut w temp. 180°C.

Nasze porady

Rogaliki przed upieczeniem posypać można wiórkami kokosowymi lub po upieczeniu obtoczyć w cukrze pudrze DIAMANT.

Do góry