Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Dyniowe placuszki

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 10g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 1 średniej wielkości dynia
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • 250ml jogurtu naturalnego
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • masło (do smażenia)

Wykonanie przepisu

Dynię umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, odważyć 600g. Marchewki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masę przełożyć na patelnię, zalać niewielką ilością wody, zagotować aż zmięknie. Po rozgotowaniu niewielkie porcje przekładać do blendera, zmiksować na mus. Jajka ubić z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara oraz jogurtem, następnie dodać ekstrakt
z wanilii i oliwę z oliwek – połączyć z masą dyniową. Całość wymieszać szybkimi ruchami z mąką, przesianą z proszkiem do pieczenia. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła, formować placuszki i smażyć po kilka minut
z obu stron, aż do zarumienienia się. 

Nasze porady

Placuszki świetnie smakują posypane odrobiną cukru cynamonowego DIAMANT lub polane miodem.

Do góry