Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Fantazyjne batoniki karmelowe

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 150g Cukru trzcinowego DIAMANT
  • 200g masła
  • 450g mąki
  • szczypta soli

na masę karmelowo-orzechową:

  • 680g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 200g orzechów mieszanych (całych)
  • 100g łuskanego słonecznika
  • 100g suszonych owoców np. śliwek
  • łyżeczka soli
  • 150g śmietanki UHT (18% lub 30%)

Wykonanie przepisu

Mikserem na średnich ubrotach utrzeć masło z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara na puszystą masę. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę, szczyptę soli, wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem, piec do zezłocenia przez ok. 15 minut w temp. 180°C. Orzechy i słonecznik uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, odłożyć.
W rondlu o grubym dnie umieścić cukier puder trzcinowy DIAMANT i pół szklanki wody, podgrzewać na silnym ogniu, nie mieszając aż cukier
się rozpuści. Zmniejszyć płomień i od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką i gotować, aż powstanie złoty, gęsty karmel. Zdjąć z ognia, dodać sól
i śmietankę, wymieszać. Karmel połączyć z orzechami, słonecznikiem
i pokrojonymi suszonymi śliwkami. Masę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozłożyć i piec ok. 15 minut w temp. 180°C. Gotowe ciasto całkowicie wystudzić, kroić na batoniki.

Nasze porady

Batoniki opakowane w celofan, owinięte wstążeczką lub zapakowane
w eleganckie pudełeczko będą idealnym słodkim upominkiem dla najbliższych.

Do góry