Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Figowe puddingi z kremem angielskim

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na puddingi:

  • 115g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 70g prażonych orzechów włoskich
  • 150ml soku pomarańczowego
  • 100g posiekanych suszonych fig
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 90g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:

  • 200g masła
  • 200g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • ok. 2 łyżeczek mleka
  • suszone kwiaty lawendy (do dekoracji, opcjonalnie)

Wykonanie przepisu

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Natłuścić 6 ramekinów lub żaroodpornych kubków, dna wyłożyć papierem do pieczenia. Zagotować w rondlu sok pomarańczowy, dodać figi, imbir, cynamon i 1 łyżeczkę skórki z pomarańczy, gotować przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i dodać sodę (powstanie piana), odstawić na 10 min. W międzyczasie utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dokładnie zmiksować. Wmieszać w masę orzechy
oraz mąkę w trzech partiach, każdą dokładnie łącząc przed dodaniem kolejnej. Dodać sos pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Masą napełnić ramekiny do 3/4 wysokości, następnie przykryć każdy folią aluminiową. Ramekiny umieścić w dużym głębokim naczyniu do pieczenia, naczynie napełnić wrzącą wodą do połowy wysokości ramekinów. Piec puddingi przez około 35-40 min. Wyciągnąć ramekiny na 5 min, podawać gorące z kremem angielskim.

Przygotować krem: podgrzewać mleko do momentu gdy niemal się zagotuje, zdjąć z ognia. Żółtka bardzo dokładnie ubić z cukrem pudrem, powoli wlać
do gorącego mleka i przelać masę do rondla. Gotować na małym ogniu, nieprzerwanie mieszając, aż krem zgęstnieje (około 5 min). Zdjąć z ognia
i lekko przestudzić. Gotowym kremem polewać puddingi.

 

 

Nasze porady

Babeczki posypać można kwiatkami lawendy.

Do góry