Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

Konfitury i galaretki z Konfitur-Fix

poleć znajomym

Francuska tarta z konfiturą z jabłek i lawendy

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 15g Cukru pudru DIAMANT
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 2 żółtka wymieszane z łyżką śmietany

na konfiturę:

  • 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
  • 350g Cukru białego DIAMANT (sugerowana ilość)
  • 1kg jabłek (zważonych po przygotowaniu)
  • łyżka suszonych kwiatów lawendy

Wykonanie przepisu

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, schłodzić. Formę do tarty wylepić ciastem. Piec w temp. 190°C przez około 25 minut. Przygotować konfiturę z dużymi kawałkami owoców. Jabłka pokroić w kostkę, włożyć
do garnka, dodać cukier biały, Konfitur-Fix DIAMANT i połączyć. Zagotować, stale mieszając. Gotować 3 minuty, na minutę przed końcem gotowania dodać lawendę. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i szybko zamknąć.
Po ostygnięciu wylać na podpieczony spód tarty, chłodzić w lodówce.

Nasze porady

Aby uzyskać bardziej dżemową tradycyjną konsystencję,  część jabłek można zetrzeć na tarce.

Do góry