Konfitury i galaretki z Konfitur-Fix
Francuska tarta z konfiturą z jabłek i lawendy
Składniki
na ciasto:
- 15g Cukru pudru DIAMANT
- 200g mąki
- 100g masła
- 2 żółtka wymieszane z łyżką śmietany
na konfiturę:
- 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
- 350g Cukru białego DIAMANT (sugerowana ilość)
- 1kg jabłek (zważonych po przygotowaniu)
- łyżka suszonych kwiatów lawendy
Wykonanie przepisu
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, schłodzić. Formę do tarty wylepić ciastem. Piec w temp. 190°C przez około 25 minut. Przygotować konfiturę z dużymi kawałkami owoców. Jabłka pokroić w kostkę, włożyć
do garnka, dodać cukier biały, Konfitur-Fix DIAMANT i połączyć. Zagotować, stale mieszając. Gotować 3 minuty, na minutę przed końcem gotowania dodać lawendę. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i szybko zamknąć.
Po ostygnięciu wylać na podpieczony spód tarty, chłodzić w lodówce.
Nasze porady
Aby uzyskać bardziej dżemową tradycyjną konsystencję, część jabłek można zetrzeć na tarce.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.