Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Francuskie naleśniki z sosem pomarańczowym

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na naleśniki:

  • 150g mąki
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • szczypta soli
  • olej (do smażenia)

na sos:

  • 45g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
  • 90g masła
  • pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 15ml likieru pomarańczowego
  • świeżo starta skórka pomarańczy
  • połówka cytryny

Wykonanie przepisu

Mąkę, jajka, mleko wymieszać mikserem, doprawić solą. Do masy dolać około ½ szklanki wody, tak aby uzyskała konsystencję ciasta. Na patelni rozgrzać olej, wylewać cienką warstwę na powierzchnię całej patelni. Smażyć po kilka minut z obu stron. Przygotować sos do naleśników – na rozgrzanej patelni rozpuścić cukier trzcinowy DIAMANT Dry Demerara, skropiony sokiem
z cytryny. Po około 4 minutach do powstałego syropu dolać sok z wyciśniętej pomarańczy oraz startą skórkę pomarańczy – całość energicznie wymieszać. Dodać masło i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Stopniowo dodawać likier. Naleśniki składać na patelni w trójkąty, maczając
w powstałym syropie.

Nasze porady

Tradycyjne crepes suzette podawane są w formie płonącego deseru.
W tym celu naleśniki z wrzącym sosem należy polać odrobiną brandy,
po czym ostrożnie podpalić.

Do góry