Konfitury i galaretki z Konfitur-Fix
Galaretka z czarnej porzeczki
Składniki
- 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
- 320g Cukru białego DIAMANT
- 900g czarnej porzeczki (zważonej po przygotowaniu)
Wykonanie przepisu
Owoce czarnej porzeczki obrać z gałązek i listków, umyć, odważyć 900g, wsypać do garnka. Następnie rozgnieść je przy pomocy widelca, do momentu puszczenia soku. Całość zasypać cukrem białym DIAMANT i gotować
przez 8-12 minut. Po tym czasie przecedzić sok przez drobne sito.
Sok wlać ponownie do garnka, dodać DIAMANT Konfitur-Fix,
gotować przez 3 minuty. Następnie przelać do uprzednio przygotowanych słoików, natychmiast zakręcając, pozostawić do ostygnięcia.
Nasze porady
Czarna porzeczka będąca naturalnym źródłem witaminy C, posiada wiele właściwości leczniczych - stąd szczególnie polecamy dodawanie jej to potraw (także wszelkich mięs na zimno i deserów) w okresie jesiennym.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.