Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Glazurowane udka kurczaka

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 4 łyżki Cukru trzcinowego  DIAMANT Dark Muscovado
  • 8 podudzi z kurczaka
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól

Wykonanie przepisu

Na kurczaku wykonać poprzeczne nacięcia. Cukier trzcinowy DIAMANT Dark Muscovado, musztardę, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy dokładnie wymieszać aż cukier się rozpuści. Tak przygotowaną marynatą polać mięso, wymieszać i odstawić najlepiej na noc do lodówki (minimum na godzinę)
do zamarynowania. Na patelni rozgrzać olej. Nóżki z kurczaka wyjąć z marynaty
i obsmażyć z każdej strony. Zalać marynatą i dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Gdy marynata odparuje uzupełniać niewielką ilością wody. Mięso doprawić do smaku solą i pieprzem. Drugą pomarańczę obrać i wyciąć fileciki omijając błony. Dodać pod koniec duszenia tak aby się tylko podgrzały
i nie rozpadły. Mięso podawać polane zredukowanym sosem oraz ciepłymi kawałkami pomarańczy.

Do góry