Gruszki w czekoladzie
Składniki
- 200g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
- 6 dużych, twardych gruszek
- tabliczka czekolady (gorzkiej)
- 1 płaska łyżeczka kakao
- płatki migdałowe
- 50g śmietanki kremówki
Wykonanie przepisu
Gruszki umyć, obrać, wydrążyć od dołu. Cukier trzcinowy DIAMANT Dry Demerara powoli rozpuścić odpowiedniej ilości wody (aby przykryła następnie gotowane w słodkim wywarze gruszki). Owoce gotować około 5 minut
w syropie. Czekoladę rozpuścić w rondelku, mieszając ze śmietanką i łyżeczką kakao, do momentu powstania jednolitego czekoladowego kremu. Ugotowane w syropie gruszki pozostawić do ostygnięcia, następnie polać obficie czekoladą i obsypać migdałowymi płatkami.
Nasze porady
Wyśmienitym dodatkiem do deseru będą również pokrojone orzechy pistacji.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.