Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Hiszpańskie churros

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 30g Cukru brązowego DIAMANT
  • 500ml mleka (lub wody)
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek (do smażenia)

do posypania:

  • Cukier puder DIAMANT

Wykonanie przepisu

Makę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Mleko przelać do rondelka, dodać cukier brązowy DIAMANT, doprawić szczyptą soli. Gotować na wolnym ogniu – w momencie wrzenia zdjąć z ognia. Mąkę z proszkiem do pieczenia powoli przesypywać do rozgrzanego mleka, mieszając trzepaczką
aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie gotować masę około 5 minut, aż zgęstnieje. Ciasto odstawić z palnika do ostygnięcia. Do uprzednio rozgrzanej w garnku oliwy z oliwek wrzucić przeciśnięte przez worek
do dekoracji paluchy z ciasta i smażyć  aż do uzyskania złotego koloru.
Ciepłe churros posypać cukrem pudrem DIAMANT.

Nasze porady

Hiszpańskie churros tradycyjnie podawane są z miseczką gorącej czekolady. Czekoladę można rozpuścić w garnku, lub kuchence mikrofalowej. Dla nadania wyjątkowego smaku, czekoladę doprawić można cukrem cynamonowym DIAMANT.

Do góry