Hiszpańskie churros
Składniki
- 30g Cukru brązowego DIAMANT
- 500ml mleka (lub wody)
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- oliwa z oliwek (do smażenia)
do posypania:
- Cukier puder DIAMANT
Wykonanie przepisu
Makę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Mleko przelać do rondelka, dodać cukier brązowy DIAMANT, doprawić szczyptą soli. Gotować na wolnym ogniu – w momencie wrzenia zdjąć z ognia. Mąkę z proszkiem do pieczenia powoli przesypywać do rozgrzanego mleka, mieszając trzepaczką
aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie gotować masę około 5 minut, aż zgęstnieje. Ciasto odstawić z palnika do ostygnięcia. Do uprzednio rozgrzanej w garnku oliwy z oliwek wrzucić przeciśnięte przez worek
do dekoracji paluchy z ciasta i smażyć aż do uzyskania złotego koloru.
Ciepłe churros posypać cukrem pudrem DIAMANT.
Nasze porady
Hiszpańskie churros tradycyjnie podawane są z miseczką gorącej czekolady. Czekoladę można rozpuścić w garnku, lub kuchence mikrofalowej. Dla nadania wyjątkowego smaku, czekoladę doprawić można cukrem cynamonowym DIAMANT.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.