Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Jabłecznik pod bezową pierzynką

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 90g Cukru brązowego DIAMANT
  • 400g mąki
  • 3 żółtka
  • 200g masła

na masę owocową:

  • Cukier cynamonowy DIAMANT (do smaku)
  • 1kg jabłek

na bezę:

  • 200g Cukru drobnego DIAMANT
  • 3 białka

Wykonanie przepisu

Cukier brązowy DIAMANT, mąkę, żółtka oraz masło zagnieść szybkimi ruchami na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię i odstawić na pół godziny do lodówki. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazdka, pokroić
w drobne kawałeczki. Patelnię zwilżyć olejem, wysypać masę jabłkową delikatnie podsmażać, dodając porcjami cukier cynamonowy DIAMANT.
Białka ubić na sztywno z cukrem drobnym DIAMANT. Schłodzone ciasto wyjąć
z lodówki, rozłożyć równomiernie na wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blasze. Następnie wyłożyć owocową warstwę i przykryć ją bezową masą. Piec około 55 minut w temp. 170°C.

Nasze porady

Podczas przygotowywania bezy, do masy można dosypać garść wiórków kokosowych, które doskonale komponują się ze smakiem standardowej szarlotki.

Do góry