Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Jabłecznik z masą marcepanową

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 80g Cukru Bio DIAMANT
  • 200g mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 100g schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

na masę:

  • 700g jabłek
  • 200g masy marcepanowej
  • 150ml gęstej śmietany
  • 1 jajko

Wykonanie przepisu

Składniki na ciasto zagnieść i na godzinę pozostawić w lodówce.
Potem schłodzonym ciastem wykleić natłuszczoną formę (26cm),
również boki. Kilkakrotnie nakłuć widelcem. Przez ok. 10 minut podpiekać
w podgrzanym piekarniku w temp. 160–180°C. Jabłka obrać, usunąć gniazda
i szypułki, pokroić na ćwiartki, ułożyć na podpieczonym cieście lekko nacinając od góry. Masę marcepanową rozdrobnić, zmiksować z jajkiem i śmietanką,
wylać na jabłka. Całość piec jeszcze około 45 minut w temp. 160–180°C.

Do góry

Menu