Jabłecznik z masą marcepanową
Składniki
na ciasto:
- 80g Cukru Bio DIAMANT
- 200g mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 100g schłodzonego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
na masę:
- 700g jabłek
- 200g masy marcepanowej
- 150ml gęstej śmietany
- 1 jajko
Wykonanie przepisu
Składniki na ciasto zagnieść i na godzinę pozostawić w lodówce.
Potem schłodzonym ciastem wykleić natłuszczoną formę (26cm),
również boki. Kilkakrotnie nakłuć widelcem. Przez ok. 10 minut podpiekać
w podgrzanym piekarniku w temp. 160–180°C. Jabłka obrać, usunąć gniazda
i szypułki, pokroić na ćwiartki, ułożyć na podpieczonym cieście lekko nacinając od góry. Masę marcepanową rozdrobnić, zmiksować z jajkiem i śmietanką,
wylać na jabłka. Całość piec jeszcze około 45 minut w temp. 160–180°C.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.