Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Jagodowy sernik na zimno

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na masę serową:

  • 125g Cukru pudru DIAMANT
  • paczka herbatników
  • 1½kg dwukrotnie mielonego sera
  • 3 łyżki żelatyny
  • aromat waniliowy

na polewę jagodową:

  • 50g Cukru białego DIAMANT drobny
  • 300g jagód (świeże lub mrożone)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody

Wykonanie przepisu

Ser, cukier puder DIAMANT i aromat waniliowy połączyć za pomoca miksera. Żelatynę dodać do wrzątku, dokładnie wymieszać, ostudzić i dodać do masy serowej. Dno formy do ciasta wyłożyć folią aluminiową a następnie herbatnikami. Starannie wymieszać. Masę serową wyłożyć do formy
z odpinanymi bokami i schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować jagodową polewę. Garść jagód odłożyć do miseczki. Składniki na polewę umieścić garnuszku (mrożonych jagód nie trzeba wcześniej rozmrażać). Całość wymieszać doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 2 minuty. Ostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie garść jagód wysypać na masę serową, zalać polewą. Formę z gotowym sernikiem wstawić na kilka godzin
do lodówki.

Nasze porady

Jagodowy sernik na zimno jest idealnym deserem na letnie popołudnia.

Do góry