Jogurtowe ciasto z porzeczkami
Składniki
na ciasto:
- 250g Cukru drobnego DIAMANT
- 250g gęstego jogurtu naturalnego
- 120g stopionego masła
- szczypta soli
- 3 duże jajka
- kilka kropel olejku migdałowego
- 500g mąki pszennej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
owoce:
- 45g Cukru pudru DIAMANT
- 150g czerwonej porzeczki
- 150g czarnej porzeczki
- 15g mąki
do posypki:
- Cukier puder DIAMANT w tubie
Wykonanie przepisu
W dwóch miskach wymieszać osobno suche i mokre składniki.
Suche składniki stopniowo łączyć z mokrymi, dokładnie mieszając.
Formę (24 cm) posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Opłukane i osuszone porzeczki delikatnie wymieszać z trzema łyżkami cukru pudru DIAMANT i łyżką mąki. Delikatnie wmieszać je w masę tuż przed wyłożeniem całości do tortownicy. Wlać masę do uprzednio przygotowanej formy. Piec około 45 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem DIAMANT w tubie.
Nasze porady
Ciasto można podać z kulką lodów waniliowych lub bitą śmietanką.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.