Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Jogurtowe ciasto z porzeczkami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 250g Cukru drobnego DIAMANT
  • 250g gęstego jogurtu naturalnego
  • 120g stopionego masła
  • szczypta soli
  • 3 duże jajka
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 500g mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

owoce:

  • 45g Cukru pudru DIAMANT
  • 150g czerwonej porzeczki
  • 150g czarnej porzeczki
  • 15g  mąki

do posypki:

  • Cukier puder DIAMANT w tubie

Wykonanie przepisu

W dwóch miskach wymieszać osobno suche i mokre składniki.
Suche składniki stopniowo łączyć z mokrymi, dokładnie mieszając.
Formę (24 cm) posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Opłukane i osuszone porzeczki delikatnie wymieszać z trzema łyżkami cukru pudru DIAMANT i łyżką mąki. Delikatnie wmieszać je w masę tuż przed wyłożeniem całości do tortownicy. Wlać masę do uprzednio przygotowanej formy. Piec około 45 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem DIAMANT w tubie.

Nasze porady

Ciasto można podać z kulką lodów waniliowych lub bitą śmietanką.

Do góry