Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Karmelowe szyszki

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 300g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 100ml skondensowanego mleka
  • 150g masła
  • 200g preparowanego ryżu
  • 200g popcornu
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie przepisu

Cukier trzcinowy DIAMANT Dry Demerara, mleko skondensowane i masło podgrzać aż się rozpuszczą. Gotować na wolnym ogniu często mieszając,
aż masa będzie gęsta i kleista. Połowę masy przelać do miski i wymieszać
z popcornem. Do masy, pozostałej w garnku dodać łyżkę kakao, podgrzewać, mieszając do momentu rozpuszczenia się. Następnie dodać ryż i wymieszać. Lekko zwilżonymi rękami z obu mas formować szyszki, kule lub inne kształty. Odstawić w chłodne miejsce, aby masa dokładnie związała.

Nasze porady

Drugą wersję szyszek przygotować można z dodatkiem płatków owsianych zamiast ryżu. W tym celu należy przygototwać:

 

  • 100g Cukru trzcinowego Dark Muscovado
  • 100g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 200-250g drobnych płatków owsianych


Cukier, masło i mleko umieścić w garnku. Podgrzewać aż całość się rozpuści i lekko zgęstnieje. Dodać płatki owsiane, dokładnie wymieszać i zwilżonymi rękami uformować kulki. Odstawić w chłodne miejsce aby masa związała.

 

Do góry