Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Karnawałowe oponki

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 260g mąki pszennej
  • 260g twarogu półtłustego
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 125ml śmietany (12%)
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu

do posypania:

  • Cukier puder DIAMANT w tubie

Wykonanie przepisu

Składniki na ciasto zagnieść uprzednio przesiewając mąkę z łyżeczką sody oczyszczonej. Ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 centymetra. Kubkiem lub szklanką wycinać duże kółka oraz mniejsze przy pomocy np. kieliszka. Ciasto z wyciętych małych kółeczek z powrotem połączyć i rozwałkować
na kolejne oponki.  Gotowe oponki smażyć na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia się. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu (np. wykładając na papier do pieczenia. Gotowe oponki posypać cukrem pudrem DIAMANT
w tubie.

Nasze porady

Do ciasta dosypać można odrobinę cukru pudru - wówczas oponki będą słodsze.

Do góry