Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Kawa korzenna z bitą śmietaną i syropem - żołędziowa

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 2 łyżeczki kawy żołędziowej
  • 200 ml wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • Po szczypcie mielonego anyżu, goździków i ziela angielskiego
  • Odrobina mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru dry Demerara Diamant
  • Bita śmietana do podania
  • Syrop trzcinowy Diamant do polania

Wykonanie przepisu

 

Kawę z przyprawami umieścić w rondelku, dodać wodę, zagotować. Po 3 minutach zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 5 minut. Przecedzić przez sitko, posłodzić cukrem i lekko zabielić mlekiem. Przelać do szklanki, udekorować bitą śmietaną i polać syropem. 

Do góry