Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Keks świąteczny z polewą

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na keks:

  • 100g rodzynek
  • 100g mieszanych owoców kandyzowanych
  • 100ml mocnej herbaty, lub whisky
  • 3 jajka
  • 100g masła
  • 225g mąki
  • 150g Cukru białego DIAMANT
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na polewę:

  • 250g Cukru do polew DIAMANT
  • 25ml wody

Wykonanie przepisu

 

Rodzynki i owoce namoczyć w herbacie, odstawić. Jajka ubić z cukrem DIAMANT, dodać roztopione masło i mąkę z proszkiem. Wmieszać owoce, ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem, piec ok 45-50 minut w 180°C. Ostudzić. Przygotować polewę: cukier do polew DIAMANT połączyć z wodą. Śnieżnobiałą polewą ozdobić świąteczne ciasto.

Do góry