Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Konfitura śliwkowa z marcepanem

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 500g Cukru żelującego DIAMANT 2:1
  • 1kg śliwek (zważonych po przygotowaniu)
  • 100g masy marcepanowej

Wykonanie przepisu

Śliwki zmiksować i wymieszać z cukrem żelującym DIAMANT 2:1, doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty, stale mieszając. Na samym końcu dodać pokruszony marcepan i delikatnie wymieszać. Gorącą konfiturą napełnić wyparzone słoiki i natychmiast zamknąć.

 

Domowy marcepan

Składniki:

  • 100 g migdałów
  • 100 g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • łyżka wody różanej
  • opcjonalnie: kilka kropli olejku migdałowego

 

Migdały sparzyć, obrać z ciemnej skórki, bardzo dokładnie zmiksować
i połączyć z cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT, wodą różaną i olejkiem migdałowym. Zagnieść masę (w razie potrzeby dodając odrobinę więcej wody różanej), uformować kostkę i przechowywać w lodówce.

Do góry