Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Konfitura cytrynowa z wanilią

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 1kg Cukru żelującego DIAMANT 1:1
  • 12 dużych cytryn
  • 350ml wody
  • 50ml likieru pomarańczowego
  • 1 laska wanilii

Wykonanie przepisu

Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć i obrać. Z miąższu usunąć pestki, następnie pokroić go w drobną kostkę. Masę cytrynową wrzucić do garnka, zalać wodą, zasypać cukrem żelującym DIAMANT 1:1. Wanilię pokroić
w drobne paseczki, wrzucić do garnka. Całość podgrzewać, wymieszać
i od momentu wrzenia gotować 3 minuty raz po raz mieszając.
Pod koniec gotowania wlać likier pomarańczowy, który doda konfiturze wyjątkowego, egzotycznego aromatu. Gorącą, płynną konfiturą napełnić słoiczki i zakręcić.

Nasze porady

Konfitura cytrynowa w okresie jesiennym jest wspaniałym dodatkiem
do herbaty. Dostarcza nie tylko niezwykłych wrażeń smakowych, ale jest również niezastąpionym źródłem witaminy C, wspomagającej nasz układ odpornościowy.

Do góry