Konfitura dyniowa z nutką pomarańczy
Składniki
- 500g Cukru żelującego DIAMANT 2:1
- 1kg miąższu z dyni
- 1 pomarańcza
Wykonanie przepisu
Dynię obrać, miąższ pokroić w drobną kostkę, połączyć z szklanką wody
i zagotować. Pomarańczę wyparzyć, zetrzeć skórkę i dodać do masy dyniowej. Resztę pomarańczy pokroić w kosteczkę, dorzucić rondelka z dynią.
Całość gotować przez około 10 minut, nie przestając mieszać.
Po tym do masy wsypać cukier żelujący DIAMANT 2:1, wymieszać,
gotować na wolnym ogniu około 4 minut. Gorące konfitury wlewać
bezpośrednio do słoiczków, natychmiast je zakręcając.
Nasze porady
Do wykonania tej wyśmienitej konfitury owoc pomarańczy z powodzeniem zastąpić można cytryną.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.