Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Konfitura dyniowa z nutką pomarańczy

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 500g Cukru żelującego DIAMANT 2:1
  • 1kg miąższu z dyni
  • 1 pomarańcza

Wykonanie przepisu

Dynię obrać, miąższ pokroić w drobną kostkę, połączyć z szklanką wody
i zagotować. Pomarańczę wyparzyć, zetrzeć skórkę i dodać do masy dyniowej. Resztę pomarańczy pokroić w kosteczkę, dorzucić rondelka z dynią.
Całość gotować przez około 10 minut, nie przestając mieszać.
Po tym do masy wsypać cukier żelujący DIAMANT 2:1, wymieszać,
gotować na wolnym ogniu około 4 minut. Gorące konfitury wlewać
bezpośrednio do słoiczków, natychmiast je zakręcając.

Nasze porady

Do wykonania tej wyśmienitej konfitury owoc pomarańczy z powodzeniem zastąpić można cytryną.

Do góry