Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

Konfitury i galaretki z Konfitur-Fix

poleć znajomym

Konfitura malinowa z winem

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
  • 350g Cukru białego DIAMANT (sugerowana ilość)
  • 500g malin (zważonych po przygotowaniu)
  • 500ml czerwonego wina, wytrawnego lub półwytrawnego

Wykonanie przepisu

Do garnka włożyć maliny, wlać wino, dosypać cukier oraz Konfitur-Fix DIAMANT, wymieszać i zagotować, gotować 3 minuty po czym przelać
do wyparzonych słoików i natychmiast zamknąć.

Nasze porady

Konfitura z winem doskonale sprawdzi się jako dodatek do nie tylko słodkiego śniadania, np. tostów z serem camembert lub zawijańców z szynki parmeńskej i koziego sera.

Zapiekany Camembert z konfiturą malinową

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 2 sery camembert
  • kilka łyżeczek konfitury malinowej z winem
  • mała garść świeżych malin

Sery ułożyć w naczyniu żaroodpornym, naciąć z góry na krzyż i zapiekać
w piekarniku, do momentu, kiedy poczujemy, że ser w środku jest roztopiony. Pod koniec zapiekania dołożyć kromki chlebka i zapiec na chrupko. Sery delikatnie przełożyć na talerze, w miejscu nacięcia nałożyć konfiturę. Podawać ze świeżymi malinami i tostami, które można maczać w roztopionym serze
i w konfiturze.

Zawijańce z szynki parmeńskiej

  • opakowanie szynki parmeńskiej (lub innej, dojrzewającej, w cienkich plastrach)
  • garść świeżej rukoli
  • 100 g kremowego serka koziego
  • kilka łyżeczek konfitury malinowej z winem

Na końcu każdego plastra szynki nałożyć łyżeczkę serka koziego i konfitury, przykryć odrobiną rukoli i zawijać szynkę w ruloniki. Zawijańce można podawać od razu lub chwilę zapiekać w gorącym piekarniku.

Do góry