Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Konfitura pomarańczowa z goździkami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 500g Cukru trzcinowego żelującego DIAMANT
  • 500g miąższu z pomarańczy (zważonego po przygotowaniu)
  • starta skórka pomarańczy
  • sok z połówki cytryny
  • 5 goździków
  • ½ łyżeczki kardamonu

Wykonanie przepisu

Pomarańcze wyparzyć, z jednej zetrzeć skórkę, następnie owoce obrać, wyjąć miąższ z osłonek, odważyć 500g. Masę owocową zmiksować, zasypać cukrem trzcinowym żelującym DIAMANT, dodać sok z połówki cytryny, goździki
oraz kardamon, wymieszać . Całość przełożyć do garnka, doprowadzić
do wrzenia - od tego momentu gotować przez 4 minuty. Gorące konfitury przelewać do uprzednio przygotowanych słoiczków typu twist-off,
natychmiast zamknąć.

Nasze porady

Świetny dodatek do konfitury z pomarańczy stanowi również cynamon.

Do góry