Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Konfitura winogronowa z figą

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 1 opakowanie Konfitur-Fix
  • 350g Cukru białego DIAMANT
  • 1kg białych winogron
  • 7-8 suszonych fig

 

Wykonanie przepisu

Figi zalać wrzątkiem i moczyć kilka minut. W tym czasie winogrona przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Namoczone figi osączyć i drobno pokroić, wymieszać z winogronami, cukrem białym DIAMANT i Konfitur-Fixem. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem 3 minuty,
od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do słoiczków, szybko zamknąć
i postawić do góry dnem na kilka minut.

Nasze porady

Poza klasycznym przeznaczeniem, konfitura winogronowa z dodatkiem figi idealnie pasuje też do aromatycznych serów (można przygotować deskę różnych serów i na przyjęciu albo spotkaniu przy winie).

Do góry