Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Konfitura z jabłek i czarnego bzu

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 500g Cukru żelującego DIAMANT 2:1
  • ½kg dojrzałych owoców czarnego bzu (zważonych po przygotowaniu)
  • ½kg jabłek (zważonych po przygotowaniu)
  • sok z połówki cytryny

Wykonanie przepisu

Owoce bzu oderwać z gałązek i listków, umyć pod bieżącą wodą, wrzucić
do garnuszka. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę, pokropić sokiem z cytryny, dorzucić do rondelka z bzem. Owocową masę zasypać cukrem żelującym DIAMANT 2:1, doprowadzić do wrzenia.
Gotować przez 4 minuty. Gorące konfitury przelać do uprzednio przygotowanych słoiczków, natychmiast zakręcając.

Nasze porady

Konfiturę tę polecamy spożywać szczególnie w okresie jesiennym, gdyż owoce czarnego bzu są źródłem witaminy C, wzmacniającej odporność.

Do góry