Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Konfitura z jarzębiny

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 1kg Cukru żelującego DIAMANT 1:1
  • 500g jarzębiny (zważonych po przygotowaniu)
  • 250g jabłek (zważonych po przygotowaniu)
  • 250g gruszek (zważonych po przygotowaniu)

Wykonanie przepisu

Zebrane daleko od drogi owoce jarzębiny mrozić przez około 3 dni
w zamrażalniku. Po tym czasie wyjąć, obrać z listków i gałązek, umyć, odważyć 500g. Jabłka i gruszki umyć, obrać, pokroić w kostkę i odważyć po 250g. Jarzębinę wymieszać z pozostałymi owocami, gotować przez 5 minut.
Do całości dodać cukier żelujący DIAMANT 1:1, dokładnie wymieszać
i doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować 4 minuty, ciągle mieszając. Gorącymi konfiturami napełnić uprzednio wyparzone słoiczki, zakręcić.

Nasze porady

Konfitura z jarzębiny świetnie nadaje się jako dodatek do mięs.
Dla podkreślenia nietypowego smaku konfitury, pod koniec gotowania
można dodać 3-4 łyżeczki brandy. Ponadto konfitura z jarzębiny przyczynia
się do wzmocnienia systemu odpornościowego, gdyż owoce jarzębiny zawierają liczne kwasy organiczne oraz są źródłem witaminy C.

Do góry