Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

Konfitury i galaretki z Konfitur-Fix

poleć znajomym

Konfitura z mirabelek

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
  • 500g Cukru białego DIAMANT (sugerowana ilość)
  • 1kg żółtych mirabelek (zważonych po przygotowaniu)
  • 100ml amaretto
  • sok z ½ cytryny

Wykonanie przepisu

Śliwki mirabelki przebrać, umyć, usunąć pestki, odważyć 1kg.
Przygotowane owoce rozdrobnić blenderem. Następnie masę owocową  wymieszać z cukrem białym DIAMANT, wsypać Konfitur-Fix DIAMANT i  ponownie dokładnie wymieszać. Potem, raz po raz mieszając, doprowadzić
do wrzenia i  gotować 3 minuty (nie zapominając o mieszaniu).
Jeszcze gorącą, płynną konfiturą napełnić słoiki, zamknąć.
Można je dla pewności odwrócić i pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia.

Nasze porady

Konfitura ta świetnie smakuje jako nadzienie do kruchych ciasteczek
lub rogalików.

Do góry