Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Konfitura z owoców czarnego bzu

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 500g Cukru żelującego DIAMANT 2:1
  • 1kg owoców czarnego bzu (zważonych po przygotowaniu)
  • 100ml wody

 

Wykonanie przepisu

Dojrzałe owoce czarnego bzu obrać z szypułek, umyć pod strumieniem zimnej wody, odważyć kilogram. Wsypać do rondelka, dodać wodę oraz cukier żelujący DIAMANT 2:1, zagotować. Od momentu wrzenia gotować na wolnym ogniu około 4 minut. Gorącymi konfiturami wypełnić słoiki, natychmiast zakręcając.

Nasze porady

Kwiaty czarnego bzu wykazują liczne właściwości lecznicze, stąd w celu wzmocnienia układu odpornościowego w okresie jesiennym szczególnie polecamy podawanie konfitur na spodeczku wraz z popołudniową herbatą.

Do góry