Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Krem kataloński - crema catalana

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 75g Cukru pudru DIAMANT
  • Cukier DIAMANT Gruba Rafinada (do posypania)
  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 25g skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki cynamonu
  • ½ cytryny

Wykonanie przepisu

W misce połączyć 100 ml schłodzonego mleka ze skrobią kukurydzianą. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem DIAMANT, dodać do rozpuszczonej w mleku skrobi. Pozostałe mleko przelać do garnka, podgrzewać na wolnym ogniu.
W międzyczasie wyparzyć połówkę cytryny, zetrzeć skórkę, wraz z cynamonem dodać do mleka. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, przelać przez sitko
do miski z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać. Masę ponownie przelać do garnka, podgrzewać, ciągle mieszając do momentu zgęstnienia. Po około 4 minutach przelać do żaroodpornych foremek, pozostawić
do ostygnięcia, następnie schładzać w lodówce. Po około 1 ½ godziny krem wyjąć, posypać cukrem DIAMANT Gruba Rafinada, zapiec w piekarniku,
aż do rozpuszczenia się cukru i powstania jednolitej karmelowej powłoki.

Nasze porady

Cukrową skorupkę można przyozdobić kandyzowanymi plastrami jabłek, które świetnie skomponują się z delikatnym cynamonowym aromatem deseru.

Do góry