Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Kruche ciasteczka z konfiturą pomarańczową

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasteczka:

  • 60g Cukru białego DIAMANT
  • 175g mąki
  • 125g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • konfitura

do posypania:

  • Cukier puder DIAMANT w tubie

Wykonanie przepisu

Do miseczki przesiać mąkę, wbić żółtka. Następnie dodać cukier biały DIAMANT oraz masło. Składniki zagniatać dosypując porcjami cukier waniliowy. Ciasto wyrabiać aż do powstania jednolitej, sprężystej masy. Następnie delikatnie rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy, za pomocą foremek wykrawać ciastka, w każdym robiąc dziurkę (na przykład przy pomocy okrągłego  końca drewnianej łyżki). Wgłębienia wypełnić konfiturą pomarańczową. Ciasteczka wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Upieczone ciasteczka posypać cukrem pudrem DIAMANT w tubie.

Nasze porady

Konfiturę pomarańczową z powodzeniem zastąpić można jakąkolwiek konfiturą z sezonowych owoców.

Do góry