Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Kruche ciasto z konfiturą

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 70g Cukru białego DIAMANT
  • 125g mąki pszennej
  • 125g mąki ziemniaczanej
  • 150g masła
  • 1 jajko

na kruszonkę:

  • 50g Cukru białego DIAMANT
  • 75g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła (schłodzonego)

na konfiturę:

  • 1 opakowanie Konfitur-Fix
  • 350g Cukru białego DIAMANT
  • 1kg owoców (truskawek, wiśni lub malin)

Wykonanie przepisu

W misce połączyć mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać cukier biały
i pokrojone na kawałki, zimne masło. Całość ugniatać ręką, aż powstanie kruche ciasto. Na końcu dodać rozbełtane jajko i połączyć wszystko w jednolitą masę. Uformować dwie kule. Ciasto chłodzić w lodówce przez około 2 godziny. W tym czasie przygotować świeżą konfiturę. Owoce umyć, obrać, odważyć jeden kilogram i pokroić w drobne kawałki. Owocową masę przełożyć
do garnka, zasypać Konfitur-Fix DIAMANT wymieszanym z Cukrem białym DIAMANT. Masę doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty. Świeżą konfiturę przełożyć do słoików i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wyjąć
z lodówki i każdy fragment rozwałkować na wielkość blachy. Jedną część ciasta wyłożyć na uprzednio natłuszczonej blasze, przykryć konfiturą i drugą częścią ciasta. Przygotować kruszonkę: składnikina kruszonkę zagnieść szybko w ręce. Kruszonką posypać ciasto. Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut.

Do góry