Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Kruche ciasto ze śliwkami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 150g Cukru białego DIAMANT
  • 12 śliwek
  • 4 łyżki masła (niesolonego)
  • 250g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 100g kefiru lub maślanki
  • sól

Wykonanie przepisu

Śliwki przekroić na pół lub pokroić w plastry. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól połączyć i dokładnie wymieszać. Masło utrzeć z cukrem białym DIAMANT do białości – aż masa stanie się gładka. Dodać jajko i całość zmiksować. Dodawać na przemian ⅓ suchej mieszanki, ½ kefiru, drugą część suchej mieszanki, drugą część kefiru i na końcu ostatnią część mieszanki. Miksować do momentu połączenia się składników. Formę (20cm) wysmarować tłuszczem i oprószyć delikatnie mąką. Ciasto wyłożyć na blachę, wyrównując. Następnie rozłożyć śliwki, lekko wciskając je w ciasto. Piec około 35 minut
w temp. 180°C.

Do góry