Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Kruszon ze śliwkami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 100g Cukru drobnego DIAMANT
  • 20g Cukru cynamonowego DIAMANT
  • 1kg śliwek
  • 200g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ½ kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • Cukier puder DIAMANT do ozdoby

na bezę:

  • 2 białka
  • 100g Cukru drobnego DIAMANT

na kruszonkę:

  • 50g masła
  • 50g Cukru drobnego DIAMANT
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie przepisu

Do naczynia wsypać produkty sypkie, dodać margarynę i żółtka, dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto, ulepić kulę i schłodzić. Formę (27x37 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, gotowe ciasto zetrzeć na grubej tarce. Na starte ciasto ułożyć umyte i pokrojone na ćwiartki śliwki. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i zalać wyłożone na cieście śliwki. Składniki na kruszonkę połączyć, rozcierając palcami. Kruszonkę wysypać na pianę. Ciasto wstawić do piekarnika, piec około 45-60 minut w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu ozdobić cukrem pudrem DIAMANT.

Do góry