Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Kukurydziane muffiny z borówkami amerykańskimi

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 100g Cukru brązowego DIAMANT
  • 150g borówek amerykańskich
  • 125ml oleju roślinnego
  • 100g mąki pszennej
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 100ml maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie przepisu

W misce wymieszać mąkę pszenną, kukurydzianą, dodać cukier brązowy DIAMANT oraz sodę i proszek do pieczenia. W osobnej misce połączyć olej, maślankę oraz jajko. Składniki suche i mokre dokładnie wymieszać, dodać umyte owoce borówki amerykańskiej. Ciasto przelać do wytłuszczonych papilotek, do ¾ ich wysokości. Piec około 20 minut w temp. 200°C.

Nasze porady

Borówki amerykańskie można z powodzeniem zastąpić innymi sezonowymi owocami jak na przykład jagody, czy maliny. Świetnym dodatkiem do tego typu babeczek będą również posiekane migdały.

Do góry