Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Kurczak słodko-kwaśny z makaronem

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 1 żółta papryka
  • kilka krążków ananasa z puszki
  • 2 małe marchewki
  • kilka łyżek pędów bambusa z zalewy
  • kilka strączków groszku cukrowego
  • 3-4 łyżki konfitury morelowej słodko-kwaśnej
  • płaska łyżka nasion sezamu
  • olej
  • przyprawa
  • orientalna
  • szczypta soli
  • makaron wstążki

 

Wykonanie przepisu

Pierś pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą orientalną, solą, dodać odrobinę oleju, aby rozprowadzić przyprawy. Odstawić na godzinę do lodówki. Makaron gotować wg przepisu na opakowaniu. Paprykę i ananasa pokroić
w kostkę, marchew w cienkie słupki. Przygotować dużą patelnię, rozgrzać olej. Mięso wrzucić na patelnię i obsmażyć ze wszystkich stron, całośc przełożyć
do innego naczynia. Na patelnię dolać odrobinę oleju i wrzucić pokrojoną paprykę, groszek i marchew, smażyć na dużym ogniu, często mieszając. Dodać makaron, bambusa, ananasa, mięso, wymieszać.

 

Przygotowanie konfitury morelowej:

Składniki:

  • 1kg moreli (zważonych bez pestek)
  • 350g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
  • sok z połowy cytryny (lub z całej, jeśli jest mała)
  • 50 ml octu jabłkowego

Wykonanie:

Morele pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem białym DIAMANT i Konfitur-Fixem, włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty.
Przed samym końcem gotowania dodać sok z cytryny i ocet. Gorącą konfiturę prze łożyć do słoików, natychmiast zamknąć i odwrócić do góry dnem na 5 minut.

Do góry