Kurczak słodko-kwaśny z makaronem
Składniki
- pierś z kurczaka
- 1 żółta papryka
- kilka krążków ananasa z puszki
- 2 małe marchewki
- kilka łyżek pędów bambusa z zalewy
- kilka strączków groszku cukrowego
- 3-4 łyżki konfitury morelowej słodko-kwaśnej
- płaska łyżka nasion sezamu
- olej
- przyprawa
- orientalna
- szczypta soli
- makaron wstążki
Wykonanie przepisu
Pierś pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą orientalną, solą, dodać odrobinę oleju, aby rozprowadzić przyprawy. Odstawić na godzinę do lodówki. Makaron gotować wg przepisu na opakowaniu. Paprykę i ananasa pokroić
w kostkę, marchew w cienkie słupki. Przygotować dużą patelnię, rozgrzać olej. Mięso wrzucić na patelnię i obsmażyć ze wszystkich stron, całośc przełożyć
do innego naczynia. Na patelnię dolać odrobinę oleju i wrzucić pokrojoną paprykę, groszek i marchew, smażyć na dużym ogniu, często mieszając. Dodać makaron, bambusa, ananasa, mięso, wymieszać.
Przygotowanie konfitury morelowej:
Składniki:
- 1kg moreli (zważonych bez pestek)
- 350g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
- 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
- sok z połowy cytryny (lub z całej, jeśli jest mała)
- 50 ml octu jabłkowego
Wykonanie:
Morele pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem białym DIAMANT i Konfitur-Fixem, włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty.
Przed samym końcem gotowania dodać sok z cytryny i ocet. Gorącą konfiturę prze łożyć do słoików, natychmiast zamknąć i odwrócić do góry dnem na 5 minut.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.