Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Kurczak w sosie cytrynowym

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 10g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobnego
  • 2 duże filety z piersi kurczaka
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • ⅓ szklanki zimnej wody
  • 4 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki sherry
  • olej do smażenia

Wykonanie przepisu

Mięso pokroić w paski. W woku rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć
na nim kurczaka, do momentu zarumienienia. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple. Przygotować sos: wymieszać mąkę kukurydzianą i 3 łyżki wody na gładką masę. Zagotować pozostałą wodę, sok z cytryny, sherry i cukier trzcinowy DIAMANT Dry Demerara drobny. Dodać do mąki, gotować na wolnym ogniu 2-3 minuty cały czas mieszając. Przełożyć kurczaka na ogrzany półmisek
i polać sosem. Można też sos wlać do woka z kurczakiem i wymieszać razem. Podawać z ryżem.

Nasze porady

Każdą porcję polecamy przybrać plasterkami cytryny i świeżym rozmarynem.

Do góry