Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Lody wiśniowe

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 200g Cukru drobnego DIAMANT
  • 500g wydrylowanych wiśni pokrojonych na ćwiartki
  • 3 żółtka jaj
  • 250ml mleka
  • 500ml śmietany kremówki (30%)
  • 50g cukru wanilinowego

Wykonanie przepisu

Wiśnie umyć, wydrylować, zasypać dwoma łyżkami cukru drobnego DIAMANT i odstawić na około godzinę. Po tym czasie  owoce zmiksować i schłodzić w lodówce.Następie żółtka ubić z cukrem, połączyć z mlekiem i wszystko dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu ubić śmietanę na sztywną pianę. Wszystkie składniki połączyć, a następnie włożyć do zamrażalnika na minimum 3 godziny. Po tym czasie całość miksujemy i wstawiamy ponowie do zamrażalnika na pół godziny. Proces ten trzeba powtórzyć przynajmniej 3 razy. Wyjąć z zamrażalnika na około 10 minut przed podaniem.

 

Nasze porady

Przy robieniu lodów bardzo ważne jest aby wszystkie składniki były porządnie schłodzone.

Do góry