Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Makaroniki migdałowe z białą czekoladą

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 20g Cukru drobnego DIAMANT
  • 250g Cukru pudru DIAMANT
  • 3 białka jaj
  • 1 szklanka drobno zmielonych migdałów

na krem:

  • 200g białej czekolady
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Wykonanie przepisu

Ciasto: ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier drobny DIAMANT, cały czas mieszając. Migdały wymieszać z cukrem pudrem DIAMANT, a następnie delikatnie dodać do ubitej piany.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać masę łyżeczką w równych odstępach (2-3 cm).  Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 10 – 15 minut w temperaturze 160°C (makaroniki powinny by chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku), odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krem: czekoladę podzielić na kawałki i włożyć do miski. Miskę z czekoladą umieść w większym naczyniu wypełnionym gorącą wodą. Poczekać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Gotową masą przekładać na makaroniki i składać po dwie sztuki.

Nasze porady

Zamiast migdałów doskonale sprawdzą się również wiórki kokosowe. Makaroniki można podawać same lub z polewą kawową, która nada ciasteczkom jeszcze bardziej wyrazistego smaku.

Do góry