Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Makowiec z polewą

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

 

na makowiec:

  • 30g drożdży
  • 250ml mleka
  • 200g Cukru DIAMANT
  • 500g mąki
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 80g masła
  • szczypta soli
  • 800g masy makowej

na polewę:

  • 250g Cukru do polew DIAMANT
  • 25ml zimnej wody lub soku z cytryny

 

Wykonanie przepisu

Drożdże rozpuścić z cukrem DIAMANT w lekko ciepłym mleku, dodać mąkę, 2 żółtka, jedno białko, szczyptę soli. Całość wymieszać, zagniatać ciasto dodając stopniowo masło. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masą makową i zawinąć jak roladę, od dłuższego boku. Wierzch ciasta posmarować pozostałym białkiem, piec przez około 35 minut w temperaturze 180°C. Cukier do polew DIAMANT rozpuścić w 25 ml zimnej wody i ostudzony makowiec posmarować śnieżnobiałą polewą.

Do góry