Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Mazurki kajmakowe

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 100g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 300g mąki
  • 100g zimnego masła w kawałkach
  • 4 żółtka (białka zachować na bezę)

na krem kajmakowy:

  • 160g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 200ml mleka
  • 80g śmietanki kremówki

na bezę:

  • 50g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 2 białka
  • 30g mielonych orzechów laskowych

Wykonanie przepisu

Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować cienko na prostokąt i piec 15 minut w 190°C. Ostudzić i pokroić na mniejsze prostokąty. Przygotować masę kajmakową: mleko z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara gotować na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje (ok 30 minut), dodać do śmietanki i ubijać mikserem, aż powstanie gładki, gęsty krem. Schłodzić. Przygotować bezę: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder trzcinowy DIAMANT i ubijać, aż powstanie lśniąca, gęsta masa. Delikatnie wmieszać orzechy.
Masę rozprowadzić cienką warstwą na dużej blasze wyłożonej papierem
do pieczenia. Suszyć przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 120°C. Gotową bezę pokroić na prostokąty wielkości mazurków.
Prostokąty z kruchego ciasta posmarować kremem kajmakowym i przykryć bezą.

Nasze porady

Mazurki można udekorować, kandyzowanymi owocami, skórkami, orzechami lub suszonymi owocami, polać polewą czekoladową lub udekorować kremem.

Do góry