Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Migdałowe kruche ciasteczka

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasteczka:

  • 160g Cukru pudru DIAMANT
  • 150g zimnego masła
  • 200g tartych migdałów
  • 100g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1 białko do posmarowania ciastek

do posypania:

  • Cukier DIAMANT Gruba Rafinada

Wykonanie przepisu

Wszystkie składniki umieścić w misce z wyjątkiem białka i cukru DIAMANT Gruba Rafinada. Posiekać nożem masło na drobne kawałki,
starając się połączyć je ze sobą. Następnie opuszkami palców szybko wyrobić na jednolita masę. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić
w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części. Każdą rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać ulubione kształty. Wierzch każdego ciastka posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem DIAMANT Gruba Rafinada. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 12-15 minut.

Nasze porady

  • Ciasto można również przygotować w malakserze. Wystarczy wszystkie składniki (bez bialek i Grubej Rafinady) umieścić w robocie i zmiksować aż do momentu gdt wszystkie składniki się połączą. Ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni, lub można zamrozić. Tarte migdały można zastąpić innymi tartymi orzechami np. laskowymi.
    Ważne, aby kruche ciasto wyrabiać szybko i nie ohrzać za bardzo masła. Wtedy ciastka będą wyjątkowo kruche.

Do góry