Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Mini muffinki z karmelizowanym boczkiem

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na karmelizowany bekon:

  • 30g Cukru trzcinowego DIAMANT Dark Muscovado
  • 100g bekonu w plastrach

na muffinki:

  • 150g mąki kukurydzianej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 rozkruszona mała papryczka chili, suszona
  • szczypta soli
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 50g oleju

 

Wykonanie przepisu

Bekon delikatnie obtoczyć w cukrze trzcinowym DIAMANT Dark Muscovado
i smażyć przez chwilę z obu stron na rozgrzanej, suchej patelni. Zdjąć z ognia i poczekać aż zastygnie. Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem, solą i chili, odstawić. W osobnej miseczce wymieszać jogurt, olej i jajko, dodać do mąki i wymieszać. Gotowe ciasto rozłożyć do foremek na muffinki, mniej więcej po łyżce ciasta. Bekon połamać na mniejsze kawałki i lekko wcisnąć w ciasto. Piec w temp. 180°C przez około 20-25 minut.

Nasze porady

Do muffinek dodać można również kawałki suszonego pomidora.

Do góry