Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Mini tartaletki z pistacjami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na spód:

  • 80g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 280g mąki
  • 120g miękkiego masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko
  • szczypta soli

na nadzienie:

  • 200g gorzekiej czekolady
  • 180ml słodkiej śmietanki
  • 60g miękkiego masła

do posypania:

  • kawałki orzechów pistacji

Wykonanie przepisu

Składniki na spód połączyć szybkimi ruchami dłoni. Jeśli ciasto jest za kruche można dodać łyżkę ciepłej wody. Gotowe ciasto zawinąć w folię i chłodzić
w lodówce przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto i wylepić
nim natłuszczone formy do tartaletek, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową i obciążyć fasolą. Spód zapiekać przez około 20 minut w 180°C. Przygotować krem: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać pozostałe składniki i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na spody wylać masę czekoladową i przyozdobić kawałkami pistacji.

Do góry