Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Mini tarty z ciasta francuskiego i gruszek

Poleć ten przepis znajomym

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 łyżki ricotty
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 gruszki
  • 200 g Cukru Białego Diamant
  • 120 ml wody
  • 50 g masła
  • świeży tymianek do dekoracji

 

Wykonanie przepisu

Ciasto francuskie kroimy na 8 prostokątnych, równych części. Gruszki przekrajamy wzdłuż na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych.

 

Następnie kroimy w cienkie półplasterki. Ricottę mieszamy z 4 łyżkami cukru. Na patelnię wlewamy wodę i 200 g cukru. Dokładnie mieszamy i włączamy średni ogień. Już nie mieszając, czekamy, aż cukier się skarmelizuje, a następnie dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Na cieście francuskim rozsmarowujemy ricottę, zostawiając na każdym kawałku ok 1 cm wolnych brzegów. Na ricotcie układamy plasterki  gruszek, które smarujemy karmelowym sosem. Zawijamy brzegi tart i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Gotowe tartaletki posypujemy świeżym tymiankiem.

Do góry